Osuda napada na Mirjanu Rakić i Ninu Violić: Utjelovljenje zlostavljačke politike prema ženama

Rakic
(Foto: YouTube/Screenshot)

Napad na predsjednicu Vijeća za elektroničke medije, novinarku Mirjanu Rakić, koji se 26. siječnja 2016. odigrao u prostorijama Vijeća za elektroničke medije, uz podstrek uličnog ‘događanja naroda’ kakav je svojedobno krasio fašističku Miloševićevu politiku, zorno je demonstrirao da se mete instrumentaliziranog zveckanja veteranskim oružjem prvo traže među redovima već znanih najopasnijih likova suvremenog demokratskog društva: visoko obrazovanim ženama koje utjelovljuju sam vrh profesionalne etike.
Continue reading

Noć muzeja 2016.: Zagorka i Strossmayer u Memorijalnom stanu Marije Jurić Zagorke

12540521_866068886825097_5889784905426802790_n

U Noći muzeja 2016. posjetitelji/ce će kroz Stalni postav Memorijalnog stana Marije Jurić Zagorke, koji je javnosti i medijima predstavljen 2014. godine, saznati informacije o njezinom privatnom životu, spisateljskoj karijeri, aktivističkom i feminističkom radu i svjetski priznatom angažmanu u političkom novinarstvu. Centar se pridružuje ovogodišnjoj temi Noći muzeja programom Zagorka i Strossmayer i savršen je uvod u godinu u kojoj obilježavamo i 100. obljetnicu praizvedbe Gričke vještice u HNK.
Continue reading

Novi broj časopisa ‘Treća’!

Treca_naslovnica
Novi broj časopisa ‘Treća’ – Re/generacijski feminizmi: prema dijalogu teorija i iskustava – posvećen je njegovanju i stvaranju promišljalačkog odnosa prema ‘novim’ i etabliranim feminizmima, odnosno prema aktivističkim i teorijskim projektima uspostavljanja kontinuiranog poštovanja za žensko iskustvo i rodno diferencirano znanje.
Continue reading