Ljetna stanka

lejto webCentar za ženske studije zatvara ured od 29.7. – 22.8. 2016.

Knjižnica Centra zatvorena je od 22.7. – 1.9. 2016.

Memorijalni stan Marije Jurić Zagorke ostaje otvoren za posjete, četvrtkom i nedjeljom od 11-16 sati.

Želimo vam ugodno ljeto!

Poziv za sudjelovanje na književnom skupu “Preko granica: opresija i imperativ solidarnosti”

Centar za ženske studije poziva na sudjelovanje na znanstveno-književnom skupu s međunarodnim sudjelovanje: Preko granica: opresija i imperativ solidarnosti , koji će se održati u sklopu desetih Dana Marije Jurić Zagorke 25. i 26. studenog 2016. u Zagrebu, u prostorijama Centra za ženske studije/Memorijalnog stana Marije Jurić Zagorke, na Dolcu 8.

zagorka
Continue reading

Završni radovi polaznica i polaznika Ženskih studija 2015./2016.

Ženski studiji, koji se u Centru izvode od njegova osnivanja 1995. godine, 17. lipnja ispratili su dvadeset i prvu generaciju studentica i studenata na svečanoj dodjeli diploma, a 4. srpnja svi/e smo se ponovo okupile/i kako bi studentice/i izvršnom timu Centra te svojim kolegicama i kolegama prezentirale završne radove nastale u okviru ženskostudijskog programa 2015./2016.

I ove su godine studentice i studenti imale/i priliku tijekom dva semestra iz feminističke perspektive kritički promišljati teme kao što su epistemologija, historija feminizma i feministički pravci, politička ekonomija, pravo, radnička i sindikalna prava, nasilje, reprodukcija i spol, vizualne i izvedbene umjetnosti, književnost, popularna kultura.

kaver
Continue reading

IZVJEŠTAJ ISTRAŽIVANJA: Zastupljenost ženskih/rodnih tema u kurikulumima predmeta odabranih visokoobrazovnih institucija

Centar za ženske studije, kao izvaninstitucionalni obrazovni centar s dvadesetogodišnjom tradicijom održavanja ženskostudijskog obrazovnog programa, posljednjih godina svjedoči sve većem interesu studentica i studenata za svoj program, dok istovremeno ne postoji cjelovit program ženskih/rodnih studija u Hrvatskoj.

Kako bismo mapirale stupanj integriranosti ženskih/rodnih sadržaja u kurikulume sveučilišnih predmeta na institucijama visokog obrazovanja Sveučilišta u Zagrebu, Centar je odlučio provesti istraživanje koje će se zbog obima odvijati u dvije faze, odnosno tijekom dvije obrazovne godine.

patriarchal edu

Continue reading

Završna publikacija u okviru Grundtvig projekta 2013.-2015.

Centar za ženske studije u razdoblju od 2013. do 2015. godine provodio je projekt “Rodna ravnopravnost, nezaposlenost i cjeloživotno učenje u Europi – utjecaj na životne šanse mladih žena“, u okviru Grundtvig programa za cjeloživotno učenje. Program za cjeloživotno učenje vodeći je program Europske komisije u području obrazovanja i osposobljavanja. Program nudi prilike za učenje diljem Europe, te dijeljenje i razvoj inovacija u međunarodnim projektima za sve razine obrazovanja.

U suradnji s partnerskim organizacijama Casa internazionale delle donne iz Trsta (Italija) i Mediterranean Institute for Gender Studies iz Nikozije (Cipar), Centar za ženske studije uspješno je završio projekt kojime se željelo preispitati i ojačati ulogu obrazovanja za rodnu ravnopravnost i aktivno građanstvo putem istraživanja, razmjene iskustva i studijskih posjeta.

U publikaciji Pathways of Education for Gender Equality predstavljena su iskustva tri partnerske organizacije u provođenju obrazovnih programa cjeloživotnog učenja, s posebnim naglaskom na ravnopravnost spolova. Tekstovi sadrže i korisne pregledne podatke o pojedinim aspektima neformalnog obrazovanja i obrazovnim praksama na području Hrvatske, Cipra i talijanske regije Friuli-Venezia Giulia.

Publikaciju možete preuzeti ovdje: Pathways of Education for Gender Equality

Post-graduate course Feminisms in a Transnational Perspective, May 2016

From 16th to 20th May 2016, the tenth post-graduate course Feminisms in a Transnational Perspective took place in the Inter-University Centre in Dubrovnik, Croatia. Co-directed by scholars from Italy, Croatia and Pakistan, the course gathered 21 participants eager to discuss this year topic “Reclaiming the Future. Feminist Engagements for the 21th Century”.

grupna du

Continue reading