Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama i djevojčicama 2017. – “NEMA REVOLUCIJE BEZ SOLIDARNOSTI”

Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama podsjetnik je na svakodnevno nasilje s kojim su suočene brojne žene i djevojčice u Hrvatskoj.
obr17

Ove je godine desetak žena izgubilo život od nasilnih muževa i partnera, stotine tisuća žena ostalo je bez posla ili ekonomskih sredstava, ili su doživjele neki oblik institucionalnog nasilja. Ženama se dokidaju reproduktivna i seksualna prava, žrtve seksualnog nasilja u ratu dodatno su stigmatizirane, manjinske žene, žene s invaliditetom, a pripadnice LGBT zajednice višestruko su marginalizirane. Hrvatska još uvijek nije ratificirala Istanbulsku konvenciju – Konvenciju Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji.
Continue reading

PODRŠKA PLENUMU FILOZOFSKOG FAKULTETA U ZAGREBU

14354962_1086836004742729_1793903278823018327_n

 

Centar za ženske studije izražava bezrezervnu podršku Inicijativi članica/članova i zamjenica/zamjenika Vijeća Filozofskog fakulteta, članicama i članovima raspuštenog Studentskog zbora Filozofskog fakulteta, Plenumu Filozofskog fakulteta te profesoricama i profesorima u njihovoj obrani demokratskih procedura, kulture dijaloga i nenasilja na Filozofskom fakultetu.

Centar za ženske studije kroz svoj obrazovni program surađuje s brojnim profesoricama i profesorima Filozofskog fakulteta a velik dio polaznica i polaznika ženskostudijskog obrazovnog programa dolazi upravo s Filozofskog fakulteta. Smatramo da je način na koji su se dekan Filozofskog fakulteta Vlatko Previšić i rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras obrušili na demokratske procedure odlučivanja u ovoj visokoškolskoj instituciji nezapamćen obračun s neistomišljenicima kojime se nastavlja zastrašivanje studentica/studenata i profesorica/profesora na Fakultetu, uz teške povrede demokratskih i sveučilišnih standarda.

Izražavamo potporu i našoj članici i dugogodišnjoj predsjednici Centra profesorici Nadeždi Čačinovič kao i profesorici Branki Galić protiv kojih je dekan Vlatko Previšić podnio kaznenu prijavu u još jednom pokušaju zaustavljanja legitimno pokrenutog postupka njegova razrješenja.

Zgrožene smo činjenicom da je dekan angažirao privatnu zaštitarsku tvrtku čije su ovlasti u srazu s temeljnim načelima autonomije Sveučilišta.

Pozivamo sve da svoju podršku studenticama i studentima Filozofskog fakulteta izraze dolaskom na Plenum, 21. rujna u 20 sati.

Poziv za prijavu na upis u dvosemestralni obrazovni program Centra za ženske studije u akademskoj godini 2016./2017.

Pozivamo zainteresirane na prijavu za ovogodišnji obrazovni program Centra za ženske studije. Prijava se sastoji od pisanoga životopisa i kraćega pisanog obrazloženja interesa za program (do 1 kartice teksta). Uz osnovne podatke u životopisu molimo navesti podatke o formalnom i neformalnom obrazovanju, studentskom, profesionalnom statusu/zanimanju te dosadašnje interese iz područja ženskih/rodnih ili feminističkih teorija i praksi.

16_17(Autorica plakata: Iva Marčetić)
Continue reading

Kurikulum treninga za trenere/ice rodne jednakosti

logoGenderStrat4Equality_web

Centar za ženske studije od 2014. godine, u okviru Erasmus + programa Europske komisije, provodio je projekt GenderStrat4EQuality: Train the Gender Trainer. Projekt je to strateškog partnerstva koji su uz Centar za ženske studije provodili Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje iz Hrvatske, Centar za unapređenje jednakosti iz Litve, islandski Centar za rodnu jednakost te Odjel za rodnu jednakost i žene Pokrajinske vlade Donje Austrije koji je koordinirao projektom.

Continue reading

Ljetna stanka

lejto webCentar za ženske studije zatvara ured od 29.7. – 22.8. 2016.

Knjižnica Centra zatvorena je od 22.7. – 1.9. 2016.

Memorijalni stan Marije Jurić Zagorke ostaje otvoren za posjete, četvrtkom i nedjeljom od 11-16 sati.

Želimo vam ugodno ljeto!

Poziv za sudjelovanje na književnom skupu “Preko granica: opresija i imperativ solidarnosti”

Centar za ženske studije poziva na sudjelovanje na znanstveno-književnom skupu s međunarodnim sudjelovanje: Preko granica: opresija i imperativ solidarnosti , koji će se održati u sklopu desetih Dana Marije Jurić Zagorke 25. i 26. studenog 2016. u Zagrebu, u prostorijama Centra za ženske studije/Memorijalnog stana Marije Jurić Zagorke, na Dolcu 8.

zagorka
Continue reading

Završni radovi polaznica i polaznika Ženskih studija 2015./2016.

Ženski studiji, koji se u Centru izvode od njegova osnivanja 1995. godine, 17. lipnja ispratili su dvadeset i prvu generaciju studentica i studenata na svečanoj dodjeli diploma, a 4. srpnja svi/e smo se ponovo okupile/i kako bi studentice/i izvršnom timu Centra te svojim kolegicama i kolegama prezentirale završne radove nastale u okviru ženskostudijskog programa 2015./2016.

I ove su godine studentice i studenti imale/i priliku tijekom dva semestra iz feminističke perspektive kritički promišljati teme kao što su epistemologija, historija feminizma i feministički pravci, politička ekonomija, pravo, radnička i sindikalna prava, nasilje, reprodukcija i spol, vizualne i izvedbene umjetnosti, književnost, popularna kultura.

kaver
Continue reading

IZVJEŠTAJ ISTRAŽIVANJA: Zastupljenost ženskih/rodnih tema u kurikulumima predmeta odabranih visokoobrazovnih institucija

Centar za ženske studije, kao izvaninstitucionalni obrazovni centar s dvadesetogodišnjom tradicijom održavanja ženskostudijskog obrazovnog programa, posljednjih godina svjedoči sve većem interesu studentica i studenata za svoj program, dok istovremeno ne postoji cjelovit program ženskih/rodnih studija u Hrvatskoj.

Kako bismo mapirale stupanj integriranosti ženskih/rodnih sadržaja u kurikulume sveučilišnih predmeta na institucijama visokog obrazovanja Sveučilišta u Zagrebu, Centar je odlučio provesti istraživanje koje će se zbog obima odvijati u dvije faze, odnosno tijekom dvije obrazovne godine.

patriarchal edu

Continue reading

Završna publikacija u okviru Grundtvig projekta 2013.-2015.

Centar za ženske studije u razdoblju od 2013. do 2015. godine provodio je projekt “Rodna ravnopravnost, nezaposlenost i cjeloživotno učenje u Europi – utjecaj na životne šanse mladih žena“, u okviru Grundtvig programa za cjeloživotno učenje. Program za cjeloživotno učenje vodeći je program Europske komisije u području obrazovanja i osposobljavanja. Program nudi prilike za učenje diljem Europe, te dijeljenje i razvoj inovacija u međunarodnim projektima za sve razine obrazovanja.

U suradnji s partnerskim organizacijama Casa internazionale delle donne iz Trsta (Italija) i Mediterranean Institute for Gender Studies iz Nikozije (Cipar), Centar za ženske studije uspješno je završio projekt kojime se željelo preispitati i ojačati ulogu obrazovanja za rodnu ravnopravnost i aktivno građanstvo putem istraživanja, razmjene iskustva i studijskih posjeta.

U publikaciji Pathways of Education for Gender Equality predstavljena su iskustva tri partnerske organizacije u provođenju obrazovnih programa cjeloživotnog učenja, s posebnim naglaskom na ravnopravnost spolova. Tekstovi sadrže i korisne pregledne podatke o pojedinim aspektima neformalnog obrazovanja i obrazovnim praksama na području Hrvatske, Cipra i talijanske regije Friuli-Venezia Giulia.

Publikaciju možete preuzeti ovdje: Pathways of Education for Gender Equality