Dodijeljene nagrade za najbolji studentski rad na temu ženske i rodne problemantike

Centar za ženske studije po deveti je put proveo Natječaj za dodjelu Nagrade za studentski rad na temu ženske i rodne problematike, smatrajući obrazovanje vezano uz ženske i rodne teme važnim dijelom novih, kritičkih znanja unutar obrazovanja na svim razinama a posebice u visokoškolskom obrazovanju. Osnovna je nakana Nagrade ohrabriti studente i studentice svih znanstvenih i umjetničkih područja na bavljenje navedenim temama te time posredno utjecati na povećanje broja kolegija i programa sa ženskostudijskim i rodno osviještenim sadržajima.

treca-nagrada Continue reading

Program 10. Dana M.J. Zagorke – (Ne)vidljive granice i zidovi zaslužuju kritiku iz ženske perspektive

Centar za ženske studije, Zagreb, u suradnji s Odsjekom za komparativnu književnost Filozofskog fakulteta u Zagrebu organizira znanstveno-književni skup s međunarodnim sudjelovanjem pod nazivom “Preko granica: Opresija i imperativ solidarnosti” koji se održava u sklopu desetih Dana Marije Jurić Zagorke 25. i 26. studenog 2016. u Zagrebu, u prostorijama Centra za ženske studije/Memorijalnog stana Marije Jurić Zagorke, na Dolcu 8.

fotka Continue reading

EU Partner Search – Centre for Women’s Studies

Centre for Women’s Studies in Zagreb is available as a partner for projects with a wide scope, from adult and youth education to policy innovation, and cultural initiatives, all with the goal of tackling gender stereotypes, contributing to the improvement of gender related policies at the local, national and EU level, and contributing to feminist theories and practices.
czs Continue reading

Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama i djevojčicama 2017. – “NEMA REVOLUCIJE BEZ SOLIDARNOSTI”

Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama podsjetnik je na svakodnevno nasilje s kojim su suočene brojne žene i djevojčice u Hrvatskoj.
obr17

Ove je godine desetak žena izgubilo život od nasilnih muževa i partnera, stotine tisuća žena ostalo je bez posla ili ekonomskih sredstava, ili su doživjele neki oblik institucionalnog nasilja. Ženama se dokidaju reproduktivna i seksualna prava, žrtve seksualnog nasilja u ratu dodatno su stigmatizirane, manjinske žene, žene s invaliditetom, a pripadnice LGBT zajednice višestruko su marginalizirane. Hrvatska još uvijek nije ratificirala Istanbulsku konvenciju – Konvenciju Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji.
Continue reading

PODRŠKA PLENUMU FILOZOFSKOG FAKULTETA U ZAGREBU

14354962_1086836004742729_1793903278823018327_n

Centar za ženske studije izražava bezrezervnu podršku Inicijativi članica/članova i zamjenica/zamjenika Vijeća Filozofskog fakulteta, članicama i članovima raspuštenog Studentskog zbora Filozofskog fakulteta, Plenumu Filozofskog fakulteta te profesoricama i profesorima u njihovoj obrani demokratskih procedura, kulture dijaloga i nenasilja na Filozofskom fakultetu.
Continue reading

Poziv za prijavu na upis u dvosemestralni obrazovni program Centra za ženske studije u akademskoj godini 2016./2017.

Pozivamo zainteresirane na prijavu za ovogodišnji obrazovni program Centra za ženske studije. Prijava se sastoji od pisanoga životopisa i kraćega pisanog obrazloženja interesa za program (do 1 kartice teksta). Uz osnovne podatke u životopisu molimo navesti podatke o formalnom i neformalnom obrazovanju, studentskom, profesionalnom statusu/zanimanju te dosadašnje interese iz područja ženskih/rodnih ili feminističkih teorija i praksi.

16_17(Autorica plakata: Iva Marčetić)
Continue reading

Kurikulum treninga za trenere/ice rodne jednakosti

logoGenderStrat4Equality_web

Centar za ženske studije od 2014. godine, u okviru Erasmus + programa Europske komisije, provodio je projekt GenderStrat4EQuality: Train the Gender Trainer. Projekt je to strateškog partnerstva koji su uz Centar za ženske studije provodili Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje iz Hrvatske, Centar za unapređenje jednakosti iz Litve, islandski Centar za rodnu jednakost te Odjel za rodnu jednakost i žene Pokrajinske vlade Donje Austrije koji je koordinirao projektom.

Continue reading

Ljetna stanka

lejto webCentar za ženske studije zatvara ured od 29.7. – 22.8. 2016.

Knjižnica Centra zatvorena je od 22.7. – 1.9. 2016.

Memorijalni stan Marije Jurić Zagorke ostaje otvoren za posjete, četvrtkom i nedjeljom od 11-16 sati.

Želimo vam ugodno ljeto!