Predstavljena knjiga Ide Ograjšek Gorenjak ‘Opasne iluzije: Rodni stereotipi u međuratnoj Jugoslaviji’

3

Jučer je, u ciklusu predavanja o Mariji Jurić Zagorki i ženskoj književnosti, predstavljena knjiga Ide Ograjšek Gorenjak ‘Opasne iluzije: Rodni stereotipi u međuratnoj Jugoslaviji’. Knjiga predstavlja značajan doprinos istraživanjima rodne i ženske povijesti u Hrvatskoj, dosad zanemarenim temama u hrvatskoj historiografiji. Predavanja se, inače, održavaju svaki treći četvrtak u mjesecu, pa su se ove godine lijepo poklopila s Noći knjige.

Continue reading

Pogledajte kako smo proslavile/i Zagorkin rođendan!

Povodom Zagorkinog rođendana u edukacijskoj igri Lov na Zagorkino blago, koju su organizirale suradnice Centra za ženske studije Ivana Delač i Vesna Kurilić, sudjelovale su tri ekipe mladih igračica i igrača. Cilj potrage za  ‘Zagorkinim tragovima po gradu’ bio je saznali što više informacija o njezinom životu i radu. Pritom su pokazali svoju kreativnost fotografirajući se s čestitkom u čast 142. obljetnice rođenja Marije Jurić Zagorke.
Prvu nagradu odnijele su Ana Zbiljski i Martina Findrik, drugu Ivana Kalinić i Anita Sakar, a treću Matea Lukačić i Ante Markić čija fotografija je proglašena najkreativnijom.

Vile Ljiljane Marks u Memorijalnom stanu MJZ

Vile

U sklopu Ciklusa predavanja o Mariji Jurić Zagorki i ženskoj književnosti, 26. veljače u 17 sati u Memorijalnom stanu MJZ, dr. sc. Ljiljana Marks, znanstvena savjetnica Instituta za etnologiju i folkloristiku održala je intrigantno predavanje o vilama: ‘Vila – nestvarna, tanka, divlja, strašna, gizdava, galantna, zla…

Continue reading