ČASOPIS TREĆA OBJAVLJUJE POZIV ZA 2014.

on .

Pozivamo sve autorice i autore zainteresirane za temu Starenja i starosti žena, da nam se jave svojim znanstvenim i stručnim radovima, esejima, ogledima najkasnije do 01. ožujka 2014 godine na adresu This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

U kulturi koja slavi mladost i nerealne fizičke standarde, starost figurira kao svojevrsna terra incognita. Promišljanje starenja iz feminističke perspektive nedvojbeno je krucijalna, no marginalizirana tema, koja otvara bitna tematsko-problemska područja: starenje kao socijalni konstrukt, dobističko-seksistički elementi u jeziku, književnosti i umjetnosti uopće, bioetički aspekti starenja, prezentacija starih žena u medijima i politici, materijalne (ne)sigurnosti i uvjeti života starih žena u društvu. Promišljanje tih pitanja učinilo bi vidljivim i subjektivna iskustva starosti i starenja konkretnih žena kao i socijalne konzekvence koje starenje sa sobom nosi.

Upravo je ovakvo stanje poziv da propitamo i demaskiramo dobne i seksističke predrasude i prakse u kulturi. Tematski broj Treće posvećen starenju afirmirao bi multidisciplinarni i integrativni pristup, koji bi ukazao na socio-kulturne aspekte starenja i važnost subjektivnih iskustava starenja i starosti. Navedene tematske smjernice, međutim, ne treba shvatiti u sputavajućem smislu jer autoricama i autorima ostavljamo punu slobodu u izboru pristupa i tematskog segmenta.

Ovom prilikom pozivamo i fotografkinje i fotografe da svojim radovima vizualno doprinesu promišljanju ove kompleksne i poticajne tematike.

Lucija Benyovsky: Predavanje o Vinki Bulić

on .

U četvrtak, 17. listopada 2013. u 19 satimr.sc. Lucija Benyovsky održat će predavanje Vinka Bulić

Vinka Bulić rodila se 1882. u Splitu u uglednoj obitelji Šperac. Pučku školu završila je u Solinu, a domaćinsku školu u Rijeci. Udala se za Matu Bulića, nećaka hrvatskog istaknutog arheologa don Frane Bulića, kojemu je bila osobna tajnica. Vinka se još kao djevojka bavila pisanjem, a od 1917. kontinuirano je objavljivala kolumne, reportaže, putopise u raznim časopisima (primjerice, Ženskom svijetu, Domu i svijetu, Kalendaru hrvatskih radiša, Hrvatskoj reviji, Hrvatskoj straži) i novinama (Hrvatskoj slobodi, Novom dobu, Jutarnjem listu, Hrvatskom dnevniku i dr.). Pisala je o socijalnom, kulturnom i prosvjetnom položaju dalmatinske žene (osobito trogirske Zagore), o zdravstvenim temama, planinarenju, etnologiji, arheologiji i književnosti. Bavila se i humanitarnim radom. Jedna je od utemeljiteljica ženskog pokreta u Splitu (1925.-1929.), bila je sudionica tzv. Male ženske antante (1927. u Pragu) i članica društva Hrvatska žena (1936.-1941.). Za vrijeme Drugog svjetskog rata pisala je dnevnik (1941.-1945.) koji nije objavljen. Umrla je u Splitu 1965. godine.

Ljetni odmor

on .

Ljetni odmor!

Centar za ženske studije će biti zatvoren od 15. srpnja do 15. kolovoza.

Memorijalni stan Marije Jurić Zagorke bit će otvoren za posjetitelje

četvrtkom i nedjeljom od 11.00-16.00 sati, a knjižnica počinje s radom 15. rujna.

RADA BORIĆ PRIMILA ODLIKOVANJE ZA OSOBITI DOPRINOS PROMICANJU I ZAŠTITI ŽENSKIH PRAVA

on .

http://cls24h.net/levitra.html Generic Levitra No Rx.

U povodu Dana državnosti i ulaska Hrvatske u Europsku uniju, predsjednik Republike Hrvatske dr. Ivo Josipović odlikovao je Radu Borić, izvršnu direktoricu Centra za ženske studije:
"Za osobiti doprinos promicanju i zaštiti ženskih prava u Republici Hrvatskoj, u zemljama regije i Europskoj uniji te za višegodišnji doprinos u borbi protiv nasilja nad ženama i u radu sa žrtvama ratnog silovanja, Rada Borić odlikuje se Redom hrvatskoga pletera".

Odlikovanja i povelje uručeni su 25. lipnja u Hrvatskom narodnom kazalištu, uz prigodni svečani koncert, a nagrađeni su: Vladimir Drobnjak, Nina Vajić, Dubravka Vrgoč, Alojzije Šestan, Ivica Pulja i Vera Tomašek, te pohvaljeni: Ad Plastik d.d., Jadran Galenski labaratorij d.d., Motovun film festival, Udruga za zaštitu prirode i okoliša Zeleni Osijek, Hrvatski paraolimpijski odbor i Dramski studio slijepih i slabovidnih Novi život.

Kontakt info

Centar za ženske studije
Dolac 8, 10000 Zagreb, Hrvatska

telefon i fax: 01 48 72 406
e-mail: zenstud@zenstud.hr

Više o kontaktima...