RADA BORIĆ PRIMILA ODLIKOVANJE ZA OSOBITI DOPRINOS PROMICANJU I ZAŠTITI ŽENSKIH PRAVA

on .

U povodu Dana državnosti i ulaska Hrvatske u Europsku uniju, predsjednik Republike Hrvatske dr. Ivo Josipović odlikovao je Radu Borić, izvršnu direktoricu Centra za ženske studije:
"Za osobiti doprinos promicanju i zaštiti ženskih prava u Republici Hrvatskoj, u zemljama regije i Europskoj uniji te za višegodišnji doprinos u borbi protiv nasilja nad ženama i u radu sa žrtvama ratnog silovanja, Rada Borić odlikuje se Redom hrvatskoga pletera".

Odlikovanja i povelje uručeni su 25. lipnja u Hrvatskom narodnom kazalištu, uz prigodni svečani koncert, a nagrađeni su: Vladimir Drobnjak, Nina Vajić, Dubravka Vrgoč, Alojzije Šestan, Ivica Pulja i Vera Tomašek, te pohvaljeni: Ad Plastik d.d., Jadran Galenski labaratorij d.d., Motovun film festival, Udruga za zaštitu prirode i okoliša Zeleni Osijek, Hrvatski paraolimpijski odbor i Dramski studio slijepih i slabovidnih Novi život.

Širom svijeta: O Zagorki, rodu i prostoru

on .

U četvrtak, 20. lipnja 2013. u 19 sati, održat će se promocija knjige Širom svijeta: O Zagorki, rodu i prostoru, zbornika radova sa petih Dana Marije Jurić Zagorke urednice Anite Dremel

Širom svijeta: O Zagorki, rodu i prostoru naslov je petog zbornika radova sa znanstvenog skupa održanog u studenom 2011. godine u sklopu Dana Marije Jurić Zagorke. Sedamnaest autorica i autora pisali su o Šenoinom i Zagorkinom Zagrebu, gradopisima slavonske ravni, gradovima, granicama i geografiji u Zagorkinim romanima, dramama i autobiografijama, povijesnim izvorima o Zagorkinom životu, Zagorkinoj publici, nekadašnjim i suvremenim multikulturnim gradovima i drugim temama.

O knjizi će govoriti urednica zbornika Anita Dremel, književna kritičarka dr.sc. Lidija Dujić i Sandra Prlenda, voditeljica izdavaštva Centra za ženske studije. Ulaz slobodan, dobrodošli/e! Program podupire Gradski ured za obrazovanje, kulturu i šport Grada Zagreba.

GOSTOVANJE PROF. DIANNE OTTO

on .

14.lipnja u 16.00 sati u Centru za ženske studije ćemo ugostiti uglednu profesoricu dr. sc. Diannu Otto, ravnateljicu Instituta za međunarodno pravo i humanizam sa Sveučilišta u Melbournu, te stručnjakinju za ljudska prava žena UN-a.

Njezina područja interesa su međunarodno pravo, ljudska prava i kritičke pravne teorije, a trenutno istražuje pitanja roda i seksualnosti u kontekstu Vijeća sigurnosti UN-a, mirovnih misija i međunarodnog sustava zaštite ljudskih prava. Autorica je brojnih knjiga i članaka, a članica je uredništva brojnih pravnih časopisa. Predaje kao gošća na sveučilištima u svijetu, uključujući School of African and Oriental Studies u Londonu, Columbia i New York Sveučilište u New Yorku. Surađuje s brojnim  udrugama, uključujući Women's Rights Action Network Australija (WRANA), Women's Economic Equality Project (WEEP) Kanada, International Women's Rights Action Watch Asia Pacific (IWRAW-AP) Malazija. Kroz svoj aktivistički rad sudjelovala je u izradi Općeg komentara o jednakosti žena Odbora UN-a za ekonomska, socijalna i kulturalna prava te Opće preporuke o obvezama država članica CEDAW Odbora.

Također je bila članica stručnog panela (Women's Hearing) o rodno-uvjetovanom nasilju u sukobima azijsko-pacifijske regije, koje se održalo u Phnom Penhu 2012. godine. Upravo će o tome iskustvu razgovarati s nama.

Pozivamo vas da se pridružite razgovoru.

Dobrodošli/e!

Dani otvorenih vrata udruga

on .

Pozivamo Vas na predstavljanje rezultata projekta AD ACTE- Anti-Ddiscrimination Actions Towards Equality of Women and Men koje će se održati 14. 6. 2013. u Zagrebu u prostorima Centra za ženske studije, 13 – 14, 30 sati.

Uz predstavnice Ženske mreže Hrvatske, koje će raspraviti o najzanimljivijim rezultatima, cilj nam je pozvati predstavnike/ice tijela za provedbu ravnopravnosti spolova, predstavnike/ice vlasti i političkih stranaka.

Projekt AD ACTE se odvijao od 2011.-2013. godine, a imao je za cilj povećanje znanja o konceptima, formama i posljedicama diskriminacije (s naglaskom na diskriminaciju na osnovi roda i nacionalnosti) kao i povećanje znanja o pravnim i institucionalnim okvirima za suzbijanje diskriminacije među građanstvom, ženskim organizacijama civilnog društva i organizacijama nacionalnih manjina te političarima i političarkama.
Projekt se sastojao od tri međusobno povezana programa: izgradnja kapaciteta, istraživanja i nadzora provedbe javnih politika kao i zagovaranja anti-diskriminacijskih politika. Izdvojile bi provedenu zagovaračku kampanju 'Žena je više' za povećanjem sudjelovanja žena u politici pred parlamentarne i lokalne izbore koja je uključila nekoliko konferencija za medije, okrugli stol, slanje zagovaračkih pisama vodstvima političkih stranaka te podizanje svijesti plakatima, kao i 3. ciklus istraživanja stavova građana i građanki Republike Hrvatske o ženama u politici koje je provedeno na nacionalnoj razini, te skoro izlaženje publikacije Žene u hrvatskoj politici 2003-2011 koje će, pored interpretacije istraživanja, uključiti tekstove koji tematiziraju ključna područja problematike nedovoljne zastupljenosti žena u politici.

Predstavljanje će se održati u okviru Dana otvorenih vrata udruga, koji traju od 12. do 15. lipnja 2013.

Predstavljanje publikacije "Ženski glasovi u izvedbenim umjetnostima Zapadnog Balkana 1990-2010"

on .

U četvrtak 13. lipnja u 18 sati u Memorijalnom stanu Marije Jurić Zagorke bit će predstavljena publikacija "Ženski glasovi u izvedbenim umjetnostima Zapadnog Balkana 1990-2010".
Publikacija je nastala u okviru projekta ASKA/Mreže žena u izvedbenim umjetnostima Zapadnog Balkana, kojega su, uz podršku Europske kulturne fondacije, realizirale NVO NOVA - Centar za feminističku kulturu iz Podgorice (pod vodstvom Nataše Nelević) u partnerstvu s organizacijama ŽENE NA DELU (Srbija, Beograd), CURE (BiH, Sarajevo) i Teatar Thalassa (Hrvatska, Zagreb).

Na promociji će sudjelovati:
Tanja Marković (Beograd), koordinatorica međunarodnog projekta i ko-urednica publikacije i dr. sc. Dubravka Crnojević-Carić (Zagreb), koordinatorica projekta i autorica jednog od istraživačkih tekstova.

Dobrodošli/e!

Publikacija je dostupna za preuzimanje na:
http://www.fondacijacure.org/uploads/ASKA%20final%20za%20stampu.pdf

Ivica Boban: Kazališni dug Zagorki

on .

U četvrtak, 16. svibnja 2013. u 19 sati održat će se razgovor s Ivicom Boban, redateljicom kazališne predstave „Zagorka“: Kazališni dug Zagorki

Zagorka je tijekom svog umjetničkog stvaralaštva neumorno pisala za kazalište, a kazališna je publika, za razliku od kritike, uživala u izvedbama njezinih djela. Predstavom “Zagorka” autorica i redateljica Ivica Boban vraća dug spisateljici čija su djela odgojila generacije čitatelja i posjetitelja kazališta. Komad je inspiriran Zagorkinim Kamenom na cesti, a predstava je praizvedena 28. siječnja 2011. u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu. Okosnicu drame čine događaji iz Zagorkinog života i stvaralaštva, s prikazom njezine bespoštedne borbe za bolji položaj žena u patrijarhalnom društvu. U predstavi koja traje gotovo 4 sata sudjelovalo je 70-tak glumaca. Predstava je još na repertoaru HNK, ali se trenutno ne izvodi.

Autorica i istaknuta kazališna redateljica Ivica Boban smatra da se „predstavom o Zagorki odužujemo za sve negativne kritike koje je dobila za svoje drame“.

O zahtjevnom radu na tekstu i predstavi „Zagorka“ s Ivicom Boban će razgovarati Rada Borić, izvršna direktorica Centra za ženske studije.

Ulaz slobodan, dobrodošli/e! Predavanja o Mariji Jurić Zagorki i ženskoj književnosti održavaju se svaki treći četvrtak u mjesecu, u Memorijalnom stanu Marije Jurić Zagorke, Dolac 8, u 19 sati. Program podupire Gradski ured za obrazovanje, kulturu i šport Grada Zagreba

 

 

Kontakt info

Centar za ženske studije
Dolac 8, 10000 Zagreb, Hrvatska

telefon i fax: 01 48 72 406
e-mail: zenstud@zenstud.hr

Više o kontaktima...