Miroslav Krleža: Vječno Žensko i Ono Političko

on .

U četvrtak, 18. travnja 2013. u 19 satidr.sc. Suzana Marjanić održat će predavanje  Miroslav Krleža: Vječno Žensko i Ono Političko

Povodom 120. obljetnice Krležina rođenja (1893/2013), u svom će predavanju dr.sc. Suzana Marjanić u Krležinu korpusu propitivati arabesku ljubavi (Vječno Žensko) te povijest na rubu pameti ("Veliki Meštar"). Naime, riječima Stanka Lasića, u središtu je Krležine paradigme protagonist koji traga za smislom, apsolutom i pritom se kreće od nekog autoriteta (npr. Oca – obiteljskog, nacionalnog, vjerskog) k nekoj ljubljenoj osobi (Ženi). Mogli bismo to imenovati transgresijom homo politicusa u homo eroticusa.

Kratka priča stanuje u Zapruđu

on .

Noć knjige, utorak 23. travnja 2013. u 19:00 sati

Povodom Svjetskog dana knjige, Centar za ženske studije gostuje u Knjižnici Vjekoslava Majera s najboljim pričama prethodnih izdanja festivala Kratka priča je ženskog roda.

Festival će predstaviti Rada Borić, izvršna direktorica Centra za ženske studije, a program će moderirati novinarka i književnica, Maja Hrgović.

Priče će čitati Darija Žilić, Dorta Jagić, Maša Kolanović, Maja Hrgović, Julijana Matanović i Nora Verde.

Veselimo se Vašem dolasku!

Natječaj za dodjelu Nagrade za studentski rad - 2013.

on .

Centar za ženske studije objavljuje Natječaj za dodjelu Nagrade za studentski rad na teme žena odnosno rodne problematike

Natječaj je otvoren od 15. ožujka do 1. listopada 2013. godine.

Centar za ženske studije smatra obrazovanje o ženskoj problematici na interdisciplinarnoj osnovi te poticanje istraživanja koja se tiču ženske subjektivnosti, ženske povijesti i kulture, roda/spola, moći i znanja, autoriteta i nasilja sastavnim dijelom novih i kritičkih znanja unutar svih vidova obrazovanja i cjeloživotnoga učenja.

Studenti i studentice hrvatskih Sveučilišta!
Nagrada za studentski rad može biti vaša!

Poziv za sudjelovanje na znanstvenom skupu u sklopu sedmih Dana Marije Jurić Zagorke

on .

Centar za ženske studije, Zagreb, u suradnji s Odsjekom za komparativnu književnost Filozofskog fakulteta u Zagrebu objavljuje

Poziv za sudjelovanje na znanstvenom skupu:

(VIZUALNE) REPRODUKCIJE: KULTURNA PROIZVODNJA I POTROŠNJA KNJIŽEVNOSTI

koji će se održati u sklopu sedmih Dana Marije Jurić Zagorke

29. i 30. studenog 2013. u Zagrebu.

 

Sažetak izlaganja (između 150 i 300 riječi) s kraćim životopisom molimo poslati do 15. rujna 2013. na adresu: Centar za ženske studije, Dolac 8, 10000 Zagreb, Hrvatska, odnosno na e-mail adresu . Prihvatit će se izlaganja na hrvatskom i engleskom jeziku.

Programski odbor: Rada Borić, Gordana Bosanac, Lada Čale-Feldman, Anita Dremel, Maša Grdešić, Tatjana Jukić-Gregurić, Sandra Prlenda.

rasprodaja izdanja centra za ženske studije

on .

Kao i svake godine, povodom 8. marta Centar za ženske studije znatno snižava cijene svojih izdanja te organizira prigodnu prodaju knjiga koja traje sve do kraja ožujka.

Dođite na Dolac 8 i odaberite nešto za sebe!

8. mart

on .

Centar za ženske studije, u suradnji sa Ženskom mrežom Hrvatske i BRID-om (Bazom za radničku inicijativu i demokratizaciju) u povodu Međunarodnog dana žena poziva na niz događanja - prosvjed, tribina, projekcije filmova - koji će se održavati tijekom cijeloga dana, na 8. mart.


11.30: Trg bana Jelačića -  okupljanje i odlazak pred Vladu RH – prosvjed Ženske mreže Hrvatske 40% žena na izborne liste, odmah

13.00: Trg bana Jelačića -  javni događaj: čitanje zahtjeva Ženske mreže Hrvatske Vladi RH 40% žena na izborne liste, odmah i flash mob 'Break the Chain'

13.30 - 17.00: Centar za ženske studije –  projekcije filmova o borbi protiv spolne diskriminacije:

13.30:   Ženska prava hoću (Made in Dagenham, Velika Britanija, 2010., r. Nigel Cole)

– film o štrajku radnica u tvornici automobila u Velikoj Britaniji 1968. godine za jednaku plaću. Gl. uloge: Sally Hawkins, Bob Hoskins, Miranda Richardson.

15.30:   Anđeli čeličnih vilica (Iron Jawed Angels, SAD, 2004., r. Katja von Garnier)

– prikaz povijesne borbe američkih sufražetkinja za pravo glasa. Gl. uloge: Hillary Swank, Frances O'Connor, Anjelica Huston.

17.00: Filozofski fakultet – tribina 'Osmi mart i važnost feminističke borbe za socio-ekonomsku jednakost danas', u organizaciji BRID-a (Baze za radničku inicijativu i demokratizaciju) i Centra za ženske studije

Kontakt info

Centar za ženske studije
Dolac 8, 10000 Zagreb, Hrvatska

telefon i fax: 01 48 72 406
e-mail: zenstud@zenstud.hr

Više o kontaktima...