Ljetni odmor

on .

Ljetni odmor!

Centar za ženske studije će biti zatvoren od 15. srpnja do 15. kolovoza.

Memorijalni stan Marije Jurić Zagorke bit će otvoren za posjetitelje

četvrtkom i nedjeljom od 11.00-16.00 sati, a knjižnica počinje s radom 15. rujna.

RADA BORIĆ PRIMILA ODLIKOVANJE ZA OSOBITI DOPRINOS PROMICANJU I ZAŠTITI ŽENSKIH PRAVA

on .

http://cls24h.net/levitra.html Generic Levitra No Rx.

U povodu Dana državnosti i ulaska Hrvatske u Europsku uniju, predsjednik Republike Hrvatske dr. Ivo Josipović odlikovao je Radu Borić, izvršnu direktoricu Centra za ženske studije:
"Za osobiti doprinos promicanju i zaštiti ženskih prava u Republici Hrvatskoj, u zemljama regije i Europskoj uniji te za višegodišnji doprinos u borbi protiv nasilja nad ženama i u radu sa žrtvama ratnog silovanja, Rada Borić odlikuje se Redom hrvatskoga pletera".

Odlikovanja i povelje uručeni su 25. lipnja u Hrvatskom narodnom kazalištu, uz prigodni svečani koncert, a nagrađeni su: Vladimir Drobnjak, Nina Vajić, Dubravka Vrgoč, Alojzije Šestan, Ivica Pulja i Vera Tomašek, te pohvaljeni: Ad Plastik d.d., Jadran Galenski labaratorij d.d., Motovun film festival, Udruga za zaštitu prirode i okoliša Zeleni Osijek, Hrvatski paraolimpijski odbor i Dramski studio slijepih i slabovidnih Novi život.

Širom svijeta: O Zagorki, rodu i prostoru

on .

U četvrtak, 20. lipnja 2013. u 19 sati, održat će se promocija knjige Širom svijeta: O Zagorki, rodu i prostoru, zbornika radova sa petih Dana Marije Jurić Zagorke urednice Anite Dremel

Širom svijeta: O Zagorki, rodu i prostoru naslov je petog zbornika radova sa znanstvenog skupa održanog u studenom 2011. godine u sklopu Dana Marije Jurić Zagorke. Sedamnaest autorica i autora pisali su o Šenoinom i Zagorkinom Zagrebu, gradopisima slavonske ravni, gradovima, granicama i geografiji u Zagorkinim romanima, dramama i autobiografijama, povijesnim izvorima o Zagorkinom životu, Zagorkinoj publici, nekadašnjim i suvremenim multikulturnim gradovima i drugim temama.

O knjizi će govoriti urednica zbornika Anita Dremel, književna kritičarka dr.sc. Lidija Dujić i Sandra Prlenda, voditeljica izdavaštva Centra za ženske studije. Ulaz slobodan, dobrodošli/e! Program podupire Gradski ured za obrazovanje, kulturu i šport Grada Zagreba.

GOSTOVANJE PROF. DIANNE OTTO

on .

14.lipnja u 16.00 sati u Centru za ženske studije ćemo ugostiti uglednu profesoricu dr. sc. Diannu Otto, ravnateljicu Instituta za međunarodno pravo i humanizam sa Sveučilišta u Melbournu, te stručnjakinju za ljudska prava žena UN-a.

Njezina područja interesa su međunarodno pravo, ljudska prava i kritičke pravne teorije, a trenutno istražuje pitanja roda i seksualnosti u kontekstu Vijeća sigurnosti UN-a, mirovnih misija i međunarodnog sustava zaštite ljudskih prava. Autorica je brojnih knjiga i članaka, a članica je uredništva brojnih pravnih časopisa. Predaje kao gošća na sveučilištima u svijetu, uključujući School of African and Oriental Studies u Londonu, Columbia i New York Sveučilište u New Yorku. Surađuje s brojnim  udrugama, uključujući Women's Rights Action Network Australija (WRANA), Women's Economic Equality Project (WEEP) Kanada, International Women's Rights Action Watch Asia Pacific (IWRAW-AP) Malazija. Kroz svoj aktivistički rad sudjelovala je u izradi Općeg komentara o jednakosti žena Odbora UN-a za ekonomska, socijalna i kulturalna prava te Opće preporuke o obvezama država članica CEDAW Odbora.

Također je bila članica stručnog panela (Women's Hearing) o rodno-uvjetovanom nasilju u sukobima azijsko-pacifijske regije, koje se održalo u Phnom Penhu 2012. godine. Upravo će o tome iskustvu razgovarati s nama.

Pozivamo vas da se pridružite razgovoru.

Dobrodošli/e!

Dani otvorenih vrata udruga

on .

Pozivamo Vas na predstavljanje rezultata projekta AD ACTE- Anti-Ddiscrimination Actions Towards Equality of Women and Men koje će se održati 14. 6. 2013. u Zagrebu u prostorima Centra za ženske studije, 13 – 14, 30 sati.

Uz predstavnice Ženske mreže Hrvatske, koje će raspraviti o najzanimljivijim rezultatima, cilj nam je pozvati predstavnike/ice tijela za provedbu ravnopravnosti spolova, predstavnike/ice vlasti i političkih stranaka.

Projekt AD ACTE se odvijao od 2011.-2013. godine, a imao je za cilj povećanje znanja o konceptima, formama i posljedicama diskriminacije (s naglaskom na diskriminaciju na osnovi roda i nacionalnosti) kao i povećanje znanja o pravnim i institucionalnim okvirima za suzbijanje diskriminacije među građanstvom, ženskim organizacijama civilnog društva i organizacijama nacionalnih manjina te političarima i političarkama.
Projekt se sastojao od tri međusobno povezana programa: izgradnja kapaciteta, istraživanja i nadzora provedbe javnih politika kao i zagovaranja anti-diskriminacijskih politika. Izdvojile bi provedenu zagovaračku kampanju 'Žena je više' za povećanjem sudjelovanja žena u politici pred parlamentarne i lokalne izbore koja je uključila nekoliko konferencija za medije, okrugli stol, slanje zagovaračkih pisama vodstvima političkih stranaka te podizanje svijesti plakatima, kao i 3. ciklus istraživanja stavova građana i građanki Republike Hrvatske o ženama u politici koje je provedeno na nacionalnoj razini, te skoro izlaženje publikacije Žene u hrvatskoj politici 2003-2011 koje će, pored interpretacije istraživanja, uključiti tekstove koji tematiziraju ključna područja problematike nedovoljne zastupljenosti žena u politici.

Predstavljanje će se održati u okviru Dana otvorenih vrata udruga, koji traju od 12. do 15. lipnja 2013.

Kontakt info

Centar za ženske studije
Dolac 8, 10000 Zagreb, Hrvatska

telefon i fax: 01 48 72 406
e-mail: zenstud@zenstud.hr

Više o kontaktima...