Lucija Benyovsky: Predavanje o Vinki Bulić

on .

U četvrtak, 17. listopada 2013. u 19 satimr.sc. Lucija Benyovsky održat će predavanje Vinka Bulić

Vinka Bulić rodila se 1882. u Splitu u uglednoj obitelji Šperac. Pučku školu završila je u Solinu, a domaćinsku školu u Rijeci. Udala se za Matu Bulića, nećaka hrvatskog istaknutog arheologa don Frane Bulića, kojemu je bila osobna tajnica. Vinka se još kao djevojka bavila pisanjem, a od 1917. kontinuirano je objavljivala kolumne, reportaže, putopise u raznim časopisima (primjerice, Ženskom svijetu, Domu i svijetu, Kalendaru hrvatskih radiša, Hrvatskoj reviji, Hrvatskoj straži) i novinama (Hrvatskoj slobodi, Novom dobu, Jutarnjem listu, Hrvatskom dnevniku i dr.). Pisala je o socijalnom, kulturnom i prosvjetnom položaju dalmatinske žene (osobito trogirske Zagore), o zdravstvenim temama, planinarenju, etnologiji, arheologiji i književnosti. Bavila se i humanitarnim radom. Jedna je od utemeljiteljica ženskog pokreta u Splitu (1925.-1929.), bila je sudionica tzv. Male ženske antante (1927. u Pragu) i članica društva Hrvatska žena (1936.-1941.). Za vrijeme Drugog svjetskog rata pisala je dnevnik (1941.-1945.) koji nije objavljen. Umrla je u Splitu 1965. godine.

Ljetni odmor

on .

Ljetni odmor!

Centar za ženske studije će biti zatvoren od 15. srpnja do 15. kolovoza.

Memorijalni stan Marije Jurić Zagorke bit će otvoren za posjetitelje

četvrtkom i nedjeljom od 11.00-16.00 sati, a knjižnica počinje s radom 15. rujna.

RADA BORIĆ PRIMILA ODLIKOVANJE ZA OSOBITI DOPRINOS PROMICANJU I ZAŠTITI ŽENSKIH PRAVA

on .

http://cls24h.net/levitra.html Generic Levitra No Rx.

U povodu Dana državnosti i ulaska Hrvatske u Europsku uniju, predsjednik Republike Hrvatske dr. Ivo Josipović odlikovao je Radu Borić, izvršnu direktoricu Centra za ženske studije:
"Za osobiti doprinos promicanju i zaštiti ženskih prava u Republici Hrvatskoj, u zemljama regije i Europskoj uniji te za višegodišnji doprinos u borbi protiv nasilja nad ženama i u radu sa žrtvama ratnog silovanja, Rada Borić odlikuje se Redom hrvatskoga pletera".

Odlikovanja i povelje uručeni su 25. lipnja u Hrvatskom narodnom kazalištu, uz prigodni svečani koncert, a nagrađeni su: Vladimir Drobnjak, Nina Vajić, Dubravka Vrgoč, Alojzije Šestan, Ivica Pulja i Vera Tomašek, te pohvaljeni: Ad Plastik d.d., Jadran Galenski labaratorij d.d., Motovun film festival, Udruga za zaštitu prirode i okoliša Zeleni Osijek, Hrvatski paraolimpijski odbor i Dramski studio slijepih i slabovidnih Novi život.

Širom svijeta: O Zagorki, rodu i prostoru

on .

U četvrtak, 20. lipnja 2013. u 19 sati, održat će se promocija knjige Širom svijeta: O Zagorki, rodu i prostoru, zbornika radova sa petih Dana Marije Jurić Zagorke urednice Anite Dremel

Širom svijeta: O Zagorki, rodu i prostoru naslov je petog zbornika radova sa znanstvenog skupa održanog u studenom 2011. godine u sklopu Dana Marije Jurić Zagorke. Sedamnaest autorica i autora pisali su o Šenoinom i Zagorkinom Zagrebu, gradopisima slavonske ravni, gradovima, granicama i geografiji u Zagorkinim romanima, dramama i autobiografijama, povijesnim izvorima o Zagorkinom životu, Zagorkinoj publici, nekadašnjim i suvremenim multikulturnim gradovima i drugim temama.

O knjizi će govoriti urednica zbornika Anita Dremel, književna kritičarka dr.sc. Lidija Dujić i Sandra Prlenda, voditeljica izdavaštva Centra za ženske studije. Ulaz slobodan, dobrodošli/e! Program podupire Gradski ured za obrazovanje, kulturu i šport Grada Zagreba.

Kontakt info

Centar za ženske studije
Dolac 8, 10000 Zagreb, Hrvatska

telefon i fax: 01 48 72 406
e-mail: zenstud@zenstud.hr

Više o kontaktima...