Djelo Ivane Brlić Mažuranić u svjetlu feminističke književne kritike

on .

Ciklus predavanja o Mariji Jurić Zagorki

U četvrtak, 15. studenog 2012. u 19 satiSanja Lovrenčić održat će predavanje: Djelo Ivane Brlić Mažuranić u svjetlu feminističke književne kritike

U ovom predavanju iznosi se jedno drugačije čitanje najvažnijih djela Ivane Brlić Mažuranić, uz pomoć dviju na prvih pogled suprotstavljenih metoda – biografske i književno-kritičke; ova druga pak uzima u obzir postavke psihoanalitičke i feminističke književne kritike. Kombinacijom tih metoda dolazi se do jednog od mogućih odgovora na pitanje zašto je Ivana Brlić Mažuranić posegnula upravo za praslavenskim motivima pišući svoje središnje djelo

Obavijest povodom blagdana Svih svetih

on .

Povodom blagdana Svih svetih, Centar za ženske studije bit će zatvoren u četvrtak i petak, 1. i 2. studenog 2012. Od 4. studenog, Centar nastavlja provoditi svoje aktivnosti i bit će otvoren za posjetitelje u uobičajeno vrijeme, četvrtkom i nedjeljom od 11 do 16h.

'iran, ženskim očima' u gostima

on .

Knjižnica i čitaonica Bogdana Ogrizovića
i Centar za ženske studije

pozivaju vas na večernji razgovor:


Iran, ženskim očima

23. listopada 2012. u 19.30 sati u

Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića, Preradovićeva 5


Mala delegacija Centra za ženske studije, na poziv Iranskog
kulturnog centra, u lipnju je posjetila Iran.

Što su vidjele, čule, osjetile i zabilježile u zemlji bogate povijesne i kulturne baštine

s vama će podijeliti Rada Borić, Dubravka Crnojević Carić, Sandra Prlenda, Ana Opalić i Darija Žilić.

Razgovor će pratiti umjetničke fotografije Ane Opalić.


Dobrodošle/i!

Poziv: izložba Miraz (SCCA) i kazalište sjena iz Ljubljane

on .

Centar za ženske studije poziva vas na dva javna događanja završnog susreta unutar projekta „Žensko naslijeđe – doprinos ravnopravnosti u kulturi“:

  • Otvaranje izložbe MIRAZ u Galeriji NOVA, Teslina 7, u utorak, 16. listopada 2012. u 19h.

Izložbu MIRAZ organizira Centar za savremenu umjetnost, Sarajevo (SCCA). Kustosica izložbe je Dunja Blažević, a zastupljene umjetnice/i su: Alma Suljević, Danica Dakić, Darinka Pop-Mitić, Dejan Habicht, Gordana Anđelić Galić, Kristina Leko, Maja Bajević, Marjetica Potrč, Milica Tomić, Renata Poljak, Sanja Iveković, Šejla Kamerić, škart i Tanja Lažetić. Izložba ostaje otvorena do 27.10.2012. Order generic viagra super active no prescription.

  • Izvedbu predstave kazališta sjena „Tužna i veličanstvena priča o Sotiriji Belu“ SKC Danilo Kiš iz Ljubljane, u srijedu, 17. listopada 2012. u 18:30 u Studiju smijeha, Vlaška 92.

 

Jolán Man: Zagorkin obračun s Mađarima

on .

U četvrtak, 18. listopada 2012. u 19 satiJolán Mann održat će predavanje  Zagorkin obračun s Mađarima

Na početku 20-og stoljeća Zagorka je, uz Miroslava Krležu, bila gotovo jedina među hrvatskim piscima koja je imala neposredan uvid u mađarsku kulturu. Znanje mađarskog jezika odredilo je i Zagorki i Krleži istu ulogu na početku književne djelatnosti: ulogu referenta za mađarske teme u hrvatskom tisku. U travnju godine 1915. mladi je Krleža radio za Obzor, a prema nekim izvorima, čak i kao Zagorkin pomoćnik. Oboje su se tijekom cijelog profesionalnog književnog djelovanja bavili i mađarskim temama.

Zagorkina novinarska i književna karijera započinje tekstom Egy percz (Jedan časak) koji nosi mađarski naslov, dok je Krleža jednoj od svojih najbitnijih ranih novela dao također mađarski naslov Magyar királyi honvéd novella (Kr. ug. domobranska novela). Predavanje će se usredotočiti na specifičnosti Zagorkinih hungarika – reportaža, komentara te „slika i dojmova” opisanih 1906. i 1907., za vrijeme njezina boravka u Budimpešti, od kratkih prikaza – Mađarska kritika, Magjarska dramska literatura, Premiera Ekvinocija u Budimpešti – do prvih reportaža u hrvatskom novinarstvu u knjizi Razvrgnute zaruke (1907).

Kontakt info

Centar za ženske studije
Dolac 8, 10000 Zagreb, Hrvatska

telefon i fax: 01 48 72 406
e-mail: zenstud@zenstud.hr

Više o kontaktima...