6. Dani Marije Jurić Zagorke

on .

Centar za ženske studije organizira šeste po redu Dane Marije Jurić Zagorke koji se održavaju od 27. studenog do 2. prosinca 2012. godine.

Iz programa izdvajamo svečanost u Hrvatskom saboru povodom imenovanja prostora za rad predstavnika i predstavnica medija Novinarskom sobom „Marija Jurić Zagorka“ (srijeda, 13h) te promociju stripa „Zagorka: Biografija“ autorice Lee Kralj Jager koja će se održati u četvrtak u 14h u Memorijalnom stanu Marije Jurić Zagorke. Strip će predstaviti dr.sc. Leonida Kovač i Asja Bakić.

Po treći put bit će dodijeljena Nagrada za studentski rad na teme žena odnosno rodne problematike, kojom promoviramo ravnopravnost spolova u obrazovanju.

U suradnji s Odsjekom za komparativnu književnost Filozofskog fakulteta u Zagrebu, u petak i subotu održava se znanstveni skup „Marija Jurić Zagorka – život, djelo, naslijeđe / Rad, rod i klasa“, što je ovogodišnja tema Dana. Tim smo povodom u goste pozvale radnice iz našeg susjedstva i radnice Kamenskog kako bi s njima podijelile priču o Zagorki i radu.

Sudionice/i skupa i građanstvo će ponovno moći prošetati Zagrebom Zagorkinim tragom uz vodstvo Slavice Jakobović Fribec, i to u dva navrata – u subotu u 14h i u nedjelju u 11 h.

Više o programu saznajte iz naših programskih materijala!

 

 

Dodjela Nagrade za studentski rad

on .

Natječaj za dodjelu Nagrade za studentski rad na teme žena odnosno rodne problematike je dio programa Centra za ženske studije kao poticaj rodno-osjetljivom obrazovanju i politici ravnopravnosti spolova u Republici Hrvatskoj.

Trajanje natječaja: 25. travnja do 1. listopada 2012. godine.

Objava rezultata natječaja: studeni 2012.

Centar za ženske studije smatra obrazovanje o ženskoj problematici na interdisciplinarnoj osnovi te poticanje istraživanja koja se tiču ženske subjektivnosti, ženske povijesti i kulture, roda/spola, moći i znanja, autoriteta i nasilja sastavnim dijelom novih i kritičkih znanja unutar svih vidova obrazovanja i cjeloživotnoga učenja.

Raspisivanjem ovog Natječaja želi se utjecati na povećanje interesa mladih, budućih stručnjaka/inja, za teme vezane uz žene, rodnu problematiku i rodnu ravnopravnost, a cjelokupnu akademsku zajednicu potaknuti na provedbu rodno-osjetljivih politika prihvaćenih od Vlade Republike Hrvatske.

Prosudbena komisija u sastavu dr. sc.Aleksandra Čižmešija (predsjednica), dr. sc. Nadežda Čačinovič i dr. sc. Dubravka Crnojević-Carić donijela je odluku o dodjeli prve, druge i treće Nagrade za studentski rad na temu žena odnosno rodne problematike.

Prva nagrada dodijeljena je Marici Malenici studentici farmacije s Farmaceutsko– biokemijskog fakulteta  Sveučilišta u Zagrebu za rad Žene na rubu živčanog sloma (pod mentorstvom dr.sc. Živke Juričić).

Druga nagrada dodijeljena je Mariji Adrić studentici Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu za rad Selidba uzoraka (mentor prof. Igor Rončević).

Treća nagrada dodijeljena je studentici Martini Križanić s odsjeka za sociologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu za rad Slatko lice pobune:ženstvene i konzumerističke subverzivne prakse japanskih subkultura kao izraz otpora tradiciji i patrijarhatu (mentor  dr. sc. Milan Mesić).

Uz dodijeljene nagrade, posebno priznanje i pohvalu Komisije primaju studenice Ivana Mihaela Žimbrek s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, kolegij suvremene književne teorije za rad Transeksualna Transilvanija (mentor dr.sc. Luka Bekavac) i Petra Petrušić s odjela za umjetnost i restauraciju Sveučilista u Dubrovniku za rad Suzana i starci (mentor dr.sc. Antun Karaman).

Čestitamo dobitnicama i njihovim mentorima/cama, a svim ostalim prijavljenima te njihovim mentorima/cama zahvaljujemo na iskazanom interesu za ovaj Natječaj!

Djelo Ivane Brlić Mažuranić u svjetlu feminističke književne kritike

on .

Ciklus predavanja o Mariji Jurić Zagorki

U četvrtak, 15. studenog 2012. u 19 satiSanja Lovrenčić održat će predavanje: Djelo Ivane Brlić Mažuranić u svjetlu feminističke književne kritike

U ovom predavanju iznosi se jedno drugačije čitanje najvažnijih djela Ivane Brlić Mažuranić, uz pomoć dviju na prvih pogled suprotstavljenih metoda – biografske i književno-kritičke; ova druga pak uzima u obzir postavke psihoanalitičke i feminističke književne kritike. Kombinacijom tih metoda dolazi se do jednog od mogućih odgovora na pitanje zašto je Ivana Brlić Mažuranić posegnula upravo za praslavenskim motivima pišući svoje središnje djelo

Obavijest povodom blagdana Svih svetih

on .

Povodom blagdana Svih svetih, Centar za ženske studije bit će zatvoren u četvrtak i petak, 1. i 2. studenog 2012. Od 4. studenog, Centar nastavlja provoditi svoje aktivnosti i bit će otvoren za posjetitelje u uobičajeno vrijeme, četvrtkom i nedjeljom od 11 do 16h.

'iran, ženskim očima' u gostima

on .

Knjižnica i čitaonica Bogdana Ogrizovića
i Centar za ženske studije

pozivaju vas na večernji razgovor:


Iran, ženskim očima

23. listopada 2012. u 19.30 sati u

Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića, Preradovićeva 5


Mala delegacija Centra za ženske studije, na poziv Iranskog
kulturnog centra, u lipnju je posjetila Iran.

Što su vidjele, čule, osjetile i zabilježile u zemlji bogate povijesne i kulturne baštine

s vama će podijeliti Rada Borić, Dubravka Crnojević Carić, Sandra Prlenda, Ana Opalić i Darija Žilić.

Razgovor će pratiti umjetničke fotografije Ane Opalić.


Dobrodošle/i!

Poziv: izložba Miraz (SCCA) i kazalište sjena iz Ljubljane

on .

Centar za ženske studije poziva vas na dva javna događanja završnog susreta unutar projekta „Žensko naslijeđe – doprinos ravnopravnosti u kulturi“:

  • Otvaranje izložbe MIRAZ u Galeriji NOVA, Teslina 7, u utorak, 16. listopada 2012. u 19h.

Izložbu MIRAZ organizira Centar za savremenu umjetnost, Sarajevo (SCCA). Kustosica izložbe je Dunja Blažević, a zastupljene umjetnice/i su: Alma Suljević, Danica Dakić, Darinka Pop-Mitić, Dejan Habicht, Gordana Anđelić Galić, Kristina Leko, Maja Bajević, Marjetica Potrč, Milica Tomić, Renata Poljak, Sanja Iveković, Šejla Kamerić, škart i Tanja Lažetić. Izložba ostaje otvorena do 27.10.2012. Order generic viagra super active no prescription.

  • Izvedbu predstave kazališta sjena „Tužna i veličanstvena priča o Sotiriji Belu“ SKC Danilo Kiš iz Ljubljane, u srijedu, 17. listopada 2012. u 18:30 u Studiju smijeha, Vlaška 92.

 

Kontakt info

Centar za ženske studije
Dolac 8, 10000 Zagreb, Hrvatska

telefon i fax: 01 48 72 406
e-mail: zenstud@zenstud.hr

Više o kontaktima...