Dodijeljena ovogodišnja Nagrada!

on .

U četvrtak, 29. studenog 2012. u sklopu Dana Marije Jurić Zagorke, dodijeljena je četvrta po redu Nagrada za najbolji studentski rad na temu žena odnosno rodne problematike koju je inicirao i dodjeljuje Centar za ženske studije kao poticaj rodno-osjetljivom obrazovanju i politici ravnopravnosti spolova u Republici Hrvatskoj.

 

Novinarska soba hrvatskog Sabora od danas nosi Zagorkino ime

on .

'Mi žene znademo, da ćemo i mi jedamput ući u Hrvatski Sabor, ali budućnost će vas našeg naroda možda jednom zvati na odgovornost, što nam ta vrata ne bijahu otvorena sada, u doba kad je naš narod najviše stradao i najviše trebao rada i pomoći, da se opet digne, osvijesti i zakorači putem k slobodi.

Dajte nam prava i tad ste nam dali dužnosti!'

- iz 'Adrese hrvatskih žena' upućene Hrvatskom saboru 1917. godine

28. studenog 2012. održana je svečanost prigodom imenovanja prostora za rad predstavnika i predstavnica medija u Hrvatskom saboru Novinarskom sobom "Marije Jurić Zagorke". Okupljenim zastupnicama i zastupnicima obratili su se predsjednik Hrvatskog sabora, Josip Leko, predsjednica Centra za ženske studije, Rada Borić, voditeljica Programa "Zagorka" u Memorijalnom stanu Marije Jurić Zagorke, Sandra Prlenda te potpredsjednica Hrvatskog novinarskog društva, Slavica Lukić.

Inicijativu za imenovanje Novinarske sobe u Hrvatskom saboru imenom Marije Jurić Zagorke pokrenuo je Centar za ženske studije zajedno u suradnji sa Karolinom Leaković i Gordanom Sobol, a ista je prihvaćena 24. svibnja, 2012. godine.

Slijedi govor Sandre Prlende s današnje svečanosti.

obavijest!

on .

 

Zbog produženja radova na električnim instalacijama Memorijalni stan Marije Jurić Zagorke bit će zatvoren za posjete do kraja godine. Vidimo se ponovo u novoj 2013. godini!

6. Dani Marije Jurić Zagorke

on .

Centar za ženske studije organizira šeste po redu Dane Marije Jurić Zagorke koji se održavaju od 27. studenog do 2. prosinca 2012. godine.

Iz programa izdvajamo svečanost u Hrvatskom saboru povodom imenovanja prostora za rad predstavnika i predstavnica medija Novinarskom sobom „Marija Jurić Zagorka“ (srijeda, 13h) te promociju stripa „Zagorka: Biografija“ autorice Lee Kralj Jager koja će se održati u četvrtak u 14h u Memorijalnom stanu Marije Jurić Zagorke. Strip će predstaviti dr.sc. Leonida Kovač i Asja Bakić.

Po treći put bit će dodijeljena Nagrada za studentski rad na teme žena odnosno rodne problematike, kojom promoviramo ravnopravnost spolova u obrazovanju.

U suradnji s Odsjekom za komparativnu književnost Filozofskog fakulteta u Zagrebu, u petak i subotu održava se znanstveni skup „Marija Jurić Zagorka – život, djelo, naslijeđe / Rad, rod i klasa“, što je ovogodišnja tema Dana. Tim smo povodom u goste pozvale radnice iz našeg susjedstva i radnice Kamenskog kako bi s njima podijelile priču o Zagorki i radu.

Sudionice/i skupa i građanstvo će ponovno moći prošetati Zagrebom Zagorkinim tragom uz vodstvo Slavice Jakobović Fribec, i to u dva navrata – u subotu u 14h i u nedjelju u 11 h.

Više o programu saznajte iz naših programskih materijala!

 

 

Dodjela Nagrade za studentski rad

on .

Natječaj za dodjelu Nagrade za studentski rad na teme žena odnosno rodne problematike je dio programa Centra za ženske studije kao poticaj rodno-osjetljivom obrazovanju i politici ravnopravnosti spolova u Republici Hrvatskoj.

Trajanje natječaja: 25. travnja do 1. listopada 2012. godine.

Objava rezultata natječaja: studeni 2012.

Centar za ženske studije smatra obrazovanje o ženskoj problematici na interdisciplinarnoj osnovi te poticanje istraživanja koja se tiču ženske subjektivnosti, ženske povijesti i kulture, roda/spola, moći i znanja, autoriteta i nasilja sastavnim dijelom novih i kritičkih znanja unutar svih vidova obrazovanja i cjeloživotnoga učenja.

Raspisivanjem ovog Natječaja želi se utjecati na povećanje interesa mladih, budućih stručnjaka/inja, za teme vezane uz žene, rodnu problematiku i rodnu ravnopravnost, a cjelokupnu akademsku zajednicu potaknuti na provedbu rodno-osjetljivih politika prihvaćenih od Vlade Republike Hrvatske.

Prosudbena komisija u sastavu dr. sc.Aleksandra Čižmešija (predsjednica), dr. sc. Nadežda Čačinovič i dr. sc. Dubravka Crnojević-Carić donijela je odluku o dodjeli prve, druge i treće Nagrade za studentski rad na temu žena odnosno rodne problematike.

Prva nagrada dodijeljena je Marici Malenici studentici farmacije s Farmaceutsko– biokemijskog fakulteta  Sveučilišta u Zagrebu za rad Žene na rubu živčanog sloma (pod mentorstvom dr.sc. Živke Juričić).

Druga nagrada dodijeljena je Mariji Adrić studentici Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu za rad Selidba uzoraka (mentor prof. Igor Rončević).

Treća nagrada dodijeljena je studentici Martini Križanić s odsjeka za sociologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu za rad Slatko lice pobune:ženstvene i konzumerističke subverzivne prakse japanskih subkultura kao izraz otpora tradiciji i patrijarhatu (mentor  dr. sc. Milan Mesić).

Uz dodijeljene nagrade, posebno priznanje i pohvalu Komisije primaju studenice Ivana Mihaela Žimbrek s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, kolegij suvremene književne teorije za rad Transeksualna Transilvanija (mentor dr.sc. Luka Bekavac) i Petra Petrušić s odjela za umjetnost i restauraciju Sveučilista u Dubrovniku za rad Suzana i starci (mentor dr.sc. Antun Karaman).

Čestitamo dobitnicama i njihovim mentorima/cama, a svim ostalim prijavljenima te njihovim mentorima/cama zahvaljujemo na iskazanom interesu za ovaj Natječaj!

Djelo Ivane Brlić Mažuranić u svjetlu feminističke književne kritike

on .

Ciklus predavanja o Mariji Jurić Zagorki

U četvrtak, 15. studenog 2012. u 19 satiSanja Lovrenčić održat će predavanje: Djelo Ivane Brlić Mažuranić u svjetlu feminističke književne kritike

U ovom predavanju iznosi se jedno drugačije čitanje najvažnijih djela Ivane Brlić Mažuranić, uz pomoć dviju na prvih pogled suprotstavljenih metoda – biografske i književno-kritičke; ova druga pak uzima u obzir postavke psihoanalitičke i feminističke književne kritike. Kombinacijom tih metoda dolazi se do jednog od mogućih odgovora na pitanje zašto je Ivana Brlić Mažuranić posegnula upravo za praslavenskim motivima pišući svoje središnje djelo

Kontakt info

Centar za ženske studije
Dolac 8, 10000 Zagreb, Hrvatska

telefon i fax: 01 48 72 406
e-mail: zenstud@zenstud.hr

Više o kontaktima...