8. mart

on .

Centar za ženske studije, u suradnji sa Ženskom mrežom Hrvatske i BRID-om (Bazom za radničku inicijativu i demokratizaciju) u povodu Međunarodnog dana žena poziva na niz događanja - prosvjed, tribina, projekcije filmova - koji će se održavati tijekom cijeloga dana, na 8. mart.


11.30: Trg bana Jelačića -  okupljanje i odlazak pred Vladu RH – prosvjed Ženske mreže Hrvatske 40% žena na izborne liste, odmah

13.00: Trg bana Jelačića -  javni događaj: čitanje zahtjeva Ženske mreže Hrvatske Vladi RH 40% žena na izborne liste, odmah i flash mob 'Break the Chain'

13.30 - 17.00: Centar za ženske studije –  projekcije filmova o borbi protiv spolne diskriminacije:

13.30:   Ženska prava hoću (Made in Dagenham, Velika Britanija, 2010., r. Nigel Cole)

– film o štrajku radnica u tvornici automobila u Velikoj Britaniji 1968. godine za jednaku plaću. Gl. uloge: Sally Hawkins, Bob Hoskins, Miranda Richardson.

15.30:   Anđeli čeličnih vilica (Iron Jawed Angels, SAD, 2004., r. Katja von Garnier)

– prikaz povijesne borbe američkih sufražetkinja za pravo glasa. Gl. uloge: Hillary Swank, Frances O'Connor, Anjelica Huston.

17.00: Filozofski fakultet – tribina 'Osmi mart i važnost feminističke borbe za socio-ekonomsku jednakost danas', u organizaciji BRID-a (Baze za radničku inicijativu i demokratizaciju) i Centra za ženske studije

Centar za ženske studije obilježava 140. obljetnicu rođenja Marije Jurić Zagorke (1873-2013)

on .

Memorijalni stan Marije Jurić Zagorke
Dolac 8, Zagreb

 

Petak, 1. ožujka

17.00 sati
Razgovor s redateljicom filma Zagorka Biljanom Čakić Veselič – razgovor vodi Rada Borić

18.00 – 19.30
Prikazivanje filma Zagorka
Razgovor s publikom

 

Subota, 2.ožujka

11.00 - 14.00 sati
Otvorena vrata Memorijalnog stana M.J. Zagorke

12.00
Zagorka čita dijelove Gričke vještice (Bernarda Filipović, Agencija Katapult: Tajne Griča)
Izložba naslovnica Gričke vještice, u povodu 100 obljetnce izlaska Gričke vještice iz tiska

13.00
Dodjela nagrada posjetiteljima Noći muzeja za Nagradnu igru Kad bi Nera bila suvremeni lik

Razgled Memorijalnog stana M.J. Zagorke uz vođenje

 

Nedjelja, 3. ožujka

11.00 – 16.00 sati Razgled Memorijalnog stana M.J. Zagorke

Prigodna prodaja publikacija posvećenih Zagorki, uključujući pilot strip Zagorka: Biografija, autorice Lee Kralj Jager.

Dobrodošle/i!

Poziv na konferenciju za medije – Pripadnice nacionalnih manjina i pitanje političke participacije

on .

Povodom lokalnih izbora, pozivamo Vas na konferenciju za medije kojom se želi ukazati na pitanje političke participacije žena s naglaskom na položaj žena pripadnica nacionalnih manjina.

Konferencija za medije održat će se 28. veljače 2013. godineCentru za ženske studije (Memorijalni stan M.J.Zagorke, Dolac 8) s početkom u13:30 sati.

Sudionice:Mirjana Galo, kandidatkinja SDSS-a na lokalnim izborima, Pula

Dragana Jeckov,diplomirana pravnica, članica SDSS-a, Vukovar

Moderatorica: Rada Borić, izvršna direktorica Centra za ženske studije

 

Molimo potvrdite vaše sudjelovanje na e-mail adresu This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it..

 

NAPOMENA: Zbog održavanja edukacijskog programa, knjižnica Centra za ženske studije 28. veljače neće biti otvorena za korisnike/ice.

Konferencija za medije dio je projekta AD ACTE – Anti-Discrimination ACtions Towards Equality of Women and Men provodi Centar za ženske studije u partnerstvu sa Srednjoistočnom europskom mrežom za jednakost spolova iz Slovenije te u suradnji sa Srpskim nacionalnim vijećem, a uz financijsku podršku Europske unije. Više o projektu potražite na zenajevise.net.

MILIJARDA USTAJE protiv nasilja nad ženama

on .

14. veljače 2013. na zagrebačkom je Zrinjevcu, prigodno 'obučenom u crveno', Centar za Ženske studije Zagreb, uz Centar za žene žrtve rata, K-zonu, Žensku sobu, Zajednicu saveza udruga osoba s invaliditetom Hrvatske i dviju UN agencija, organizirao četverosatni program protiv nasilja nad ženama i djevojčicama.

Aktivistkinje ženskih grupa, studentice ženskostudijskog programa, brojne osobe iz javnog i političkog života, građanke i građani glavnog grada priključili su se do sada najvećoj svjetskoj kampanji protiv nasilja nad ženama One Bilion Rising koju je inicirao V-Day i njegova osnivačica, književnica i aktivistkinja Eve Ensler.

Kampanja Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama odgovor je na milijardu žena koje će tijekom svoga života preživjeti nasilje, s ciljem da se nasilje nad ženama i djevojčicama spriječi.

Na Zrinjevcu su se pjevanjem, svirkom i plesom u znak prosvjeda protiv nasilja nad ženama i djevojčicama pridružile/i: Zdenka Kovačiček, Nina Romić, Le Zbor, U pola devet kod Sabe, Žen, Ivana Plechinger i Kovačići, Ante Perković, Vatra, Gretta, Norma Belle, Ozren Tabaković i Jewsers i Johnny and his Rockin' Tunes.

Predsjednik Ivo Josipović, koji predvodi UN-ovu kampanju Muškarci lideri protiv nasilja nad ženama, govorio je na Zrinjevcu protiv nasilja nad ženama, a pridružili su mu se i Vili Matula, Massimo, Milan Majerović Stilinović, Goran Bogdan, Dalibor Matanić, Zlatan Zuhrić Zuhra, Damir Hoyka, Tigran Kalebota i momci iz kluba američkog nogometa Raiders.

Iva Nerina Sibila i Alex Mišić su u Zagrebačkom plesnom studiju uvježbavale s djevojkama i ženama Break the chain, 'himnu' Milijarde ustaje čija se koreografija plesala u čitavom svjetu, a na Zrinjevcu im se pridružila i Vesna Mimica i VEM, kao i brojna publika koju ni hladan zimski dan nije spriječio u opetovanom plesanju 'slamanja lanaca'.

{yoogallery src=[/images/stories/galerije/vday2013]}

Je li Zagorka rabila pisaći stroj?

on .

U sklopu ciklusa predavanja o Mariji Jurić Zagorki u četvrtak, 21. veljače 2013. u 19 sati Sonja Kirchhoffer održat će predavanje pod naslovom Je li Zagorka rabila pisaći stroj?

U predavanju će se razmatrati Zagorkin odnos prema njoj suvremenim sredstvima za pisanje i ujedno potražiti odgovor na niz pitanja vezanih uz posjedovanje i upotrebu pisaćeg stroja. U toj potrazi analizira se Zagorkina društveno-imovinska situacija, okolnosti u kojima je živjela, kao i utjecaj istih na društveno-politički položaj žena u društvu. Kao pobornica promjena Zagorka je bila spremna na prihvaćanje novina, o čemu zorno svjedoči njen pisaći stroj oznake Remington portable No. 1. Spomenuti je pisaći stroj zbog svojih naprednih tehničkih karakteristika bio namijenjen novinarima, a iste su mu osobine pribavile status preteče prijenosnog računala. Podaci sugeriraju da je Zagorka, s obzirom na analizirano imovinsko stanje, situaciju na tržištu i  napredne karakteristike svog pisaćeg stroja, isti vjerojatno sama izabrala, kupila i samostalno koristila. Protiv samostalnog korištenja pisaćeg stroja je izjava njezine stenografkinje Nade Volović, što se ne može zanemariti i zbog čega ovo pitanje ostaje do daljnjeg otvoreno.

Predavanja o Mariji Jurić Zagorki održavaju se svaki treći četvrtak u mjesecu u Memorijalnom stanu Marije Jurić Zagorke na Dolcu 8, u 19 sati.


MILIJARDA USTAJE PROTIV NASILJA NAD ŽENAMA - Zagreb se pridružuje globalnom plesnom ustanku

on .

14. veljače na Zrinjevcu u 14 sati počinje plesni „ustanak“ - Hrvatska se priključuje do sada najvećoj globalnoj kampanji protiv nasilja nad ženama Milijarda ustaje.

Milijarda ustaje poziv je ženama da izađu na ulice i trgove i plešući pokažu da odbijaju pristajati na status quo sve dok silovanje i kultura nasilja ne prestanu. Milijarda ustaje odgovor je na milijardu zlostavljanih žena u svijetu.

Cilj kampanje Milijarda ustaje jest pokazati predanost i solidarnost u borbi protiv nasilja te upozoriti na njegove pogubne posljedice. Milijarda ustaje je poziv milijunima zlostavljanih žena, muškarcima koji ih vole, ženama koje su bile pretučene, silovane, ekonomski obezvrijeđene i prodane, da izađu na ulice i trgove, pozovu svoje prijatelje, protestiraju i plešu. Kampanja Milijarda ustaje odvijat će se simultano u 196 zemalja, a pridružilo joj se više od 15.000 organizacija i pojedinaca, među njima članovi vlada i parlamenata, te ugledne javne osobe.U Hrvatskoj će se protestno plesati u Čakovcu, Karlovcu, Koprivnici, Kutini, Puli, Sisku, Splitu, Slavonskom Brodu, Šibeniku, Zadru i Zagrebu. Centar za ženske studije također je podržao događanja u Sarajevu, Beogradu, Nišu, Skopju, Prištini i Podgorici.

Centar za ženske studije zajedno s Centrom za žene žrtve rata, Ženskom sobom, K-zonom, Zajednicom saveza osoba s invaliditetom i UNDP Hrvatska, organizira protest plesom u Paviljonu na Zrinjevcu kojega podržavaju osobe iz javnog života koje će ovo Valentinovo pjevanjem, svirkom, plesom i riječju progovoriti u znak prosvjeda protiv nasilja nad ženama i djevojčicama. Sudjeluju: Ante Perković, Boa, Centar salsa, Goran Bogdan, Goran Navojec, Jewsers, Jonny and his Rockin' Tunes, Le Zbor, Massimo, Nina Romić, Norma Belle, Plechinger i Kovačići, 5 Ritmova, U pol 9 kod Sabe, Vatra, Vesna Mimica i VEM, Zagrebački plesni centar , Zdenka Kovačiček, Zlatan Zuhrić – Zuhra…  Pridružit će se i predsjednik RH Ivo Josipović.

Ususret samom događaju, pozivamo Vas na uvježbavanje koreografije u Zagrebački plesni centar u Ilici 10 na tečaju Aleksandre Mišić u ponedjeljak, 11. veljače i srijedu, 13. veljače u 20 sati.

Kontakt info

Centar za ženske studije
Dolac 8, 10000 Zagreb, Hrvatska

telefon i fax: 01 48 72 406
e-mail: zenstud@zenstud.hr

Više o kontaktima...