Iran, ženskim očima

on .

Pozivamo vas da nam se pridružite na večeri Iran, ženskim očima, na kojoj bismo vas željele upoznati s Iranom kako su ga doživjele članice Centra za ženske studije Dubravka Crnojevic Carić, Sandra Prlenda i Rada Borić i naše suradnice, književnica Darija Žilić i fotografkinja Ana Opalić.

Početkom lipnja, na poziv Iranskog kulturnog Centra, mala 'ženska ekipa' posjetila je Teheran i Isfahan, te bi s vama rado podijelile iskustva, saznanja i pregršt zanimljivih fotografija s ovog izuzetnog putovanja.

Dobrodošle/i  13. rujna u 17 sati u Centar za ženske studije, Dolac 8.

Međunarodne stručnjakinje za pitanja rodne jednakosti u posjeti Centru

on .

UNDP Hrvatska je u suradnji s UNDP-ovim Uredom za rodnu ravnopravnost iz New Yorka početkom kolovoza organizirao međunarodni sastanak o rodnoj jednakosti kojemu je za cilj bilo kreiranje UNDP-ove strategije za žensko osnaživanje.  

Na trodnevnom su sastanku sudjelovale stručnjakinje i stručnjaci koji se bave rodnim, razvojnim i sigurnosnim politikama iz Čada, Filipina, Indije, Južne Afrike, Južnog Sudana, Kanade, Kenije, Kube, Nigerije, Nizozemske, Šrilanke, Tajlanda, Tunisa i Ugande.  Grupu su prigodno pozdravile i upoznale s položajem žena u Hrvatskoj Helena Štimac Radin, predstojnica Ureda za ravnopravnost Vlade RH i Zrinka Vrabec Mojzeš, savjetnica Predsjednika Republike za društvena pitanja. Na sastanku su sudjelovale Dijana Pleština, direktorica Vladinog ureda za razminiranje i Mirela Holy, saborska zastupnica dok je Rada Borić govorila na panelu posvećenom upravljanju, ljudskim pravima i inkluzivnom razvoju te je posebno predstavila Inicijativu za Ženski sud za bivšu Jugoslaviju.

Grupa žena je posjetila Memorijalni stan Marije Jurić Zagorke i s posebnim se interesom raspitivala o aktivnostima Centra.

Predstavljanje rezultata istraživanja Žene u hrvatskoj politici

on .

05. rujna 2012. u 11h u Centru za ženske studije (Memorijalni stan M.J.Zagorka) bit će predstavljeni rezultati istraživanja Žene u hrvatskoj politici 2011.

Istraživanje Žene u hrvatskoj politici dio je projekta AD ACTE – Anti-Discrimination ACtions Towards Equality of women and men, koje Centar za ženske studije provodi u partnerstvu s Central and Eastern Network for Gender Issues i suradnji sa Srpskim nacionalnim vijećem, a uz financijsku podršku Europske unije. Istraživanje se provodilo po treći put u razdoblju od 30. studenog do 15. prosinca 2011. godine na nacionalnoj razini na uzorku od 1201 građana/ki.

Namjera istraživanja bila je ispitati vrijednosti, percepcije i znanja hrvatskih građana/ki o ženskoj političkoj participaciji, diskriminaciji žena u području javnog i političkog života te položaju žena u Hrvatskoj općenito, a u svrhu produbljivanja javne rasprave o problemu političke potpredstavljenosti žena i njegovim mogućim rješenjima.

Prijašnji ciklusi istraživanja Žene u hrvatskoj politici provedeni 2003. i  2007. godine pokazali su da značajan postotak biračkog tijela (oba spola) smatra kako je postojeća zastupljenost žena u političkom odlučivanju nedovoljna te da bi veća njihova zastupljenost promijenila kvalitetu politike. Rezultata istraživanja iz 2011. godine koji će biti predstavljeni 05.09.2012. u 11 sati ujutro u Centru za ženske studije pokazat će je li došlo do promjene trenda u stavovima građana/ki Republike Hrvatske prema ženama u politici, koji se  čimbenici percipiraju kao glavne kočnice prema većoj participaciji žena na mjestima političkog odlučivanja te na koji se način rezultati ovakvog tipa aktivnosti mogu koristiti u društveno-političke svrhe.

Moderatorica konferencije za medije bit će voditeljica projekta Jasminka Pešut, a rezultate istraživanja te širi osvrt na njegovu važnost i politički značaj predstavit će:

Marjeta Šinko, Fakultet političkih znanosti / Centar za ženske studije

Prof. dr. sc. Vlasta Ilišin, Institut za društvena istraživanja

 

Projekt AD ACTE – Anti-Discrimination ACtions Towards Equality of Women and Men provodi se uz financijsku podršku Europske unije.

Rezultate istraživanja kao i dodatne informacije o projektu pronađite na http://zenajevise.net/

 

Poziv za sudjelovanje na 6. Danima Marije Jurić Zagorke

on .

Centar za ženske studije, Zagreb, u suradnji s Odsjekom za komparativnu književnost Filozofskog fakulteta u Zagrebu objavljuje

Poziv za sudjelovanje na znanstvenom skupu

RAD, ROD I KLASA (glavna tema);
ZAGORKA – ŽIVOT, DJELO, NASLIJEĐE (stalna tema)
koji će se održati 30. studenog i 1. prosinca 2012. u Zagrebu.

Rok za prijavu: 15. rujna 2012.

Centar za ženske studije u suradnji s Odsjekom za komparativnu književnost Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu poziva na sudjelovanje na dvodnevnom međunarodnom znanstvenom skupu koji se održava u sklopu šestih Dana Marije Jurić Zagorke s dvije teme – stalnom temom Zagorka – život, djelo, naslijeđe, i ovogodišnjom glavnom temom rad, rod i klasa.

Rad je jedna od Zagorkinih opsesivnih tema, vidljiva kako u romanima, tako i u njezinom novinarskom radu, posebno u časopisima koje je uređivala, u kojima je redovito nastojala predstaviti doprinose zaposlenih žena („žena u zvanju“). Stanko Lasić tako govori i o Zagorkinoj „mitologiji rada“. U vlastitom je životu dosljedno provodila načelo života od vlastita rada, koje je smatrala izrazito važnim dijelom ženske politike. Rano je pokazala solidarnost sa zaposlenim ženama, pokušajem osnivanja sindikalnog udruženja Kolo radnih žena, a na vlastitom je primjeru iskusila omalovažavanje ženskog rada te posebno omalovažavanje javnog rada žene, koje vidi gotovo izjednačenim (Kako je bilo) i o čemu ustrajno svjedoči u novinarskim i autobiografskim tekstovima. Intelektualni, kulturni, javni rad za Zagorku je političko pravo žene.

LJETNI HIATUS

on .

lito

S povišenjem temperatura Centar za ženske studije kolektivno zatvara svoja vrata do 15. kolovoza dok će knjižnica Centra s radom započeti 6. rujna.

Ugodno ljeto želi vam ekipa Centra za ženske studije!

Kontakt info

Centar za ženske studije
Dolac 8, 10000 Zagreb, Hrvatska

telefon i fax: 01 48 72 406
e-mail: zenstud@zenstud.hr

Više o kontaktima...