Treća, br.1-2, vol.14, 2012.

Izašao je novi broj časopisa Treća za 2012. godinu (vol.XIV, br. 1-2, 2012.) pod nazivom Prevratnička moć smijeha - smijeh je zvuk kolapsa sustava.

{edocs}treca/treca_2012_xiv.pdf,650,400,link{/edocs}

Časopis TREĆA objavljuje dva poziva za 2012.

1.  Pozivamo sve autorice i autore zainteresirane za temu PROTUMOĆ SMIJEHA

da nam se jave svojim znanstvenim i stručnim radovima, esejima i ogledima najkasnije do 15. svibnja 2012 godine na adresu: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Zanima nas prokazivački smijeh, smijeh literarni i kazališni, smijeh potlačenih i karnevalski hihot pri spaljivanju kraljeva. Interesira nas posebno komedijaška strana patrijarhatne ozbiljnosti: Meduzin smijeh, kako je to jezgrovito formulirala Hélène Cixous. Rado ćemo objaviti tekstove koji uviđaju sponu između komedije i tragedije, groteske i revolucije, smiješne zabrane i ozbiljnog prijestupa. Smijeh kao epistemologija, smijeh kao filozofija, perormativnost smijeha i smijeh drske performativnosti. Otvoreni smo i filmskim, fotografskim i vizualnim umjetnostima te svim umjetničkim i znanstvenim formama koje smijehom nastoje prevrednovati ili bar propitati rigidnost Zakona i Reda.

2. Pozivamo sve autorice i autore zainteresirane za temu DISKURZI O LJUBAVI

da nam se jave svojim znanstvenim i stručnim radovima, esejima i ogledima najkasnije do 15. lipnja 2012 godine na adresu: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Koliko ideologije ulazi u burne rasprave o ljubavnim zajedništvima i samotnjaštvima? Kakve vokabulare koristi suvremeni feminizam, a kakve književna i filmska teorija, queer studiji, filozofija, politologija, antropologija, etika, psihoanaliza ili teorija umjetnosti kad raspravljaju o tememama intimnosti, ljubavi, zajedništva, supripadanja, suodanosti, seksualne slobode, ljubavnog rada i ljubavnih gubitaka? O čemu govorimo kad govorimo o ljubavi? Eros, agape, ars amatoria.

 

Ljubav kao melodramatsko ili protestno štivo. Ljubav kao najučinkovitije sredstvo discipliniranja, ali i emancipiranja fantazije. Političnost i potencijalna zazornost ljubavi kao stalnog pregovora oko osobnih granica. Ljubav kao radikalna odgovornost ili represivna škola za reproduktivne građane. Ljubav tijekom i nakon emancipatorskih pokreta, sa svim zamkama ostvarenih i neostvareenih utopija.

TREĆA BR. 2, VOL. 13, 2011.

Drugi broj časopisa Treća za 2011. godinu (vol. XVIII, br. 2, 2011.) bavi se kulturom otpora kao važnom temom feminističkog promišljanja. Urednica broja je Biljana Kašić.

{edocs}treca/Treca_2_2011.pdf,650,400,link{/edocs}

TREĆA BR. 1, VOL. 13, 2011.

Prvi broj časopisa Treća za 2011. godinu (vol. XVIII, br. 1, 2011.) pod nazivom Feminizam poslije utopije objavljuje tekstove nastale na temelju izlaganja održanih na istoimenom skupu u povodu petnaeste godišnjice Centra za ženske studije u Zagrebu u travnju 2010. godine.

{edocs}treca/2011_1b.PDF,650,400,link{/edocs}

 

Kontakt info

Centar za ženske studije
Dolac 8, 10000 Zagreb, Hrvatska

telefon i fax: 01 48 72 406
e-mail: zenstud@zenstud.hr

Više o kontaktima...